ieraksts 360

  • Jauni glābēju depo celti neekonomiski, tā dēļ nepietiek naudas trūkstošajam aprīkojumam.
  • Glābēju darba apstākļu uzlabošanai piešķirtā nauda tērēta administrācijas telpām.
  • Kādu glābēju depo izmantoja medību kluba vajadzībām. Par to Valsts kontrole vērsās KNAB, un ministrija sola pārbaudi.  LSM 09.05.2018

Pašlaik vairākās vietās Eiropā notiek mežu ugunsgrēki. Piemēram Zviedrijā tie ir 250 kvadrātkilometru platībā.  Salīdzinājumam – Talsu novada Valdgales pagastā, tie ir astoņi kvadrātkilometri. Un šeit nav tik drūmas prognozes kā Zviedrijā, kur jau rēķinās ar to, ka nodzēst pilnība ugunsgrēkus izdosies tikai līdz ar sniega uzsnigšanu.

Tāpat, man liekas, pašlaik ir nepareizi kritizēt ugunsdzēsēju darbu, jo tie ir cilvēki, kuri neskatoties uz nožēlojami mazo algu (nedaudz virs €600 pēc nodokļu nomaksas) , turpina pildīt gan  veselībai, gan dzīvībai bīstamos darba pienākumus. Ar visu to nepilnīgo tehnisko aprīkojumu, kas viņiem ir pieejams.

Tamdēļ ir vērts atcerēties to, kā VUGD vadība savos tēriņos nav bijusi prātīga. Kā norāda Valsts Kontrole, tā tos tērē nelietderīgi (no sešu ēku būvniecībai izlietotā finansējuma varēja ietaupīt gandrīz trīs miljonus eiro). Bet tas, savukārt, ir iemesls, kamdēļ nepietiek līdzekļu aprīkojumam.

Lai labāk saprastu VUGD vadības galvās uzbūvēto pasaules kārtību, jāskata viens no piemēriem no Valsts kontroles ziņojuma, kas apraksta VUGD notiekošo. Ķeipenes ugunsdzēsēju depo adresē kopš 2009. gada bija reģistrēts mednieku klubs “Plauži”, kas par savu atrašanas šajās VUGD telpās, nemaksā telpu nomas maksu, jo medību kluba valdes priekšsēdētājs ir Ugunsdrošības un civilās aizsardzības koledžas direktors, bet kā kluba kontakttālruņa numurs ir norādīts VUGD Finanšu plānu pārvaldes priekšnieka darba telefona numurs. Tamdēļ rodas jautājumi: vai VUGD vadībai neinteresē vienkāršo VUGD darbinieku sadzīves un darba apstākļi? Vai VUGD vadība savu atrašanos amatos uzskata tikai par iespēju audzēt savu ego (vai pareizāk, izslimot zvaigznīšu slimību (skatīt tos eklērus, ko viņi sev ir salikusi uz pleciem))? Un vai vienkāršie darbinieki, VUGD vadībai, ir tikai resurs uz kuru bāzes iedzīvoties?

Vēl interesantāk, ka visu šo VUGD vadība neizdarību un nesaimnieciskumu piesedz valdošā koalīcija un tās premjerministrs Māris Kučinskis (no Zaļo un Zemnieku savienības), paziņojot, ka šādi Valsts kontroles ziņojumi traucē VUGD darbu.

“Pēc Valsts kontroles “uzlidojumiem” parasti šķiet, ka viss ir sagrauts, tāds ir stils” – šādi premjers Māris Kučinskis (Zaļo un Zemniekus savienība) komentēja Valsts kontroles (VK) revīziju par Iekšlietu ministrijas rīcību ar īpašumiem. LSM 10.05.2018

Es ceru, ka pašlaik valdošajai koalīcijai (Zaļo un zemnieku savienībai, Vienotībai un Nacionālā apvienībai) ir vismaz nedaudz neērti, jo ir jālūdz palīdzība apkārtējām valstīm, tai skaitā Baltkrievijai, kas pat nav Eiropas Savienības dalībvalsts, lai nodzēstu ugunsgrēku, ko vajadzētu paveikt pašu spēkiem, ja iepriekš nelietderīgi netērētu līdzekļus vai neieperinātu ugunsdzēsēju depo mednieku biedrības, bet domātu par VUGD apgādi un attīstību.