ieraksts 354

Sociālajos tīklos kādu brīdi atpakaļ izcēlās jautājums, par to kas notiek ar banku un tās izsniegtajiem kredītiem, ja Latvijā sāktos karadarbība?

Šodien atbildi šim jautājumam sniedza Finanšu un kapitāla tirgus komisijas Uzraudzības departamenta direktore Jeļena Ļebedeva:

“Latvijas ”PrivatBank” nav Ukrainas bankas filiāle, tā ir atsevišķa, patstāvīga banka, kas strādā atbilstoši Eiropas likumiem un līdz ar to šeit var būt runa tikai par akcionāru maiņas procesu.” LSM

Ko no šī var secināt? To, ka lai arī Baltija, tai skaitā Latvija, tiek uzskatīta par Ziemeļvalstu banku mājas tirgu, tas nenozīmē, ka meitas bankas klienti, pēc esošās Latvijas likumdošanas, ir mātes bankas klienti. Jo vairumam Ziemeļvalstu banku šeit ir reģistrēti atsevišķi uzņēmumi, nevis filiāles. Tātad kara laikā, ja Latvijā esošā meitas banka slēdz savu darbību, kaut uz īsu laiku, tās klienti netiek klāt saviem līdzekļiem, pat ja dodas pēc tiem, piemēram, uz Zviedriju. Tātad nebūs iespējas nevien kredītu atmaksāt, bet arī nebūs līdzekļu par ko sagādāt pārtiku. Papildus atceroties banku uzvedību ekonomiskās un finanšu krīzes laikā, mani nemāc šaubas, ka tās nekautrēsies uzsākt piedziņu no “parādniekiem”, vai vismaz aprēķinās soda procentus par kavētajiem maksājumiem (neizslēdzu iespēju, ka kredītņēmējiem tiks paziņots jauns konta numurs kuram nosūtīt maksājumu kādā cita Eirozonas valstī, jo kopš eiro ieviešanas izcenojums pārskaitījumiem zonas iekšienē ir vienlīdz liels kā vietējam pārskaitījumam).