ieraksts 145

Mūsdienās doktordesas recepte papildināta ar virkni E pārtikas piedevu, kuras pievienojot gaļas produktu var saražot lētāk un kuras paildzina tā glabāšanas termiņu. Izpētot lielveikalu vitrīnas, SestDiena pārliecinājās, ka doktordesu etiķetēs ir norādītas no četrām līdz desmit šādām piedevām.

Lai panāktu sarkanīgu produkta krāsu, desai pievieno krāsas stabilizētāju — nātrija nitrītu, ko mūsdienās dēvē par pārtikas piedevu E250. Vairākās Eiropas valstīs šo vielu aizliegts pievienot produktiem, kas paredzēti bērniem līdz pusgada vecumam. Pieaugušajiem rekomendē izvairīties no šīs piedevas, jo tā var radīt galvassāpes, reiboni un vemšanu. Latvijā šo vielu atļauts pievienot tikai maisījumiem ar vārāmo sāli. Gandrīz visās doktordesās atrodams arī veselībai kaitīgais garšas pastiprinātājs mononātrija glutamāts jeb E621, kas var izraisīt galvassāpes, depresiju, pat redzes pasliktināšanos. Šīs vielas lietošana ES ir apstiprināta, lai arī tā tiek uzskatīta par bīstamu bērnu uzturā.

Vienas no izplatītākajām pārtikas piedevām desās ir fosfāti (E450, E451 un E452), kas kalpo par stabilizētājiem un notur desā tai rūpnieciski pievienoto ūdeni. ES direktīva nosaka, ka šos brīnumlīdzekļus var lietot ne vairāk kā piecus gramus uz kilogramu desas, taču pētījumā atklājies, ka gan Latvijas, gan importa desās fosfātu koncentrācija ir vidēji seši grami. Norma nebija pārsniegta tikai vienā ārzemju desas paraugā. diena.lv

Un tagad rūpīgi apdomājam, vai tiešām ir tik ļoti veselīgi uzturā lietot gaļu…